Voetreflex therapie

De voeten zijn een weerspiegeling van ons lichaam, alle organen zijn in onze voetreflex zone terug te vinden. De voetreflex zones zijn een belangrijk onderdeel van de voetreflex therapie en deze alternatieve behandelmethode wordt toegepast bij pijnklachten. De basis hiervan zijn de handen en voeten. De reflexzones hebben een goede verbinding met al onze organen, klieren, zenuwen, botten en weefsels.

Als voetreflex therapeut werkt op een holistisch manier en gaat ervan uit dat het lichaam en geest één zijn. Voetreflextherapie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van de mens, door voetreflexzones te prikkelen en circulatie te stimuleren.

Door speciale massage technieken toe te passen wordt de doorbloeding in het lichaam bevorderd. Afvalstoffen kunnen sneller afgevoerd worden door zuurstof, weefsels en voeding. Bepaalde massages kunnen de energiedoorstroming blokkades opheffen.

De volgende klachten kunnen hiermee behandeld worden:

  • Stress
  • Vermoeidheid
  • Slaapstoornissen
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Gewrichtsklachten
  • Maag- en darmklachten
  • Huidproblemen
  • Ademhalingsklachten
  • Vocht vasthouden
  • Pijnklachten
  • Kramp in de kuiten
  • Drukpunten
  • Zwakke enkels.

Voetreflex therapie heeft een ontspannende werking op lichaam en geest doordat het een kalmerend werking op de spieren heeft en je hoofd kan ook tot rust komen. De therapie vitaliseert je lichaam en bevordert de doorbloeding in het hele lichaam. Dit bevordert ook weer het functioneren van organen en zenuwen en geeft nieuwe energie.

De voetreflex therapeute kijkt naar de houding, voeding en emotionele situatie van de cliënt(e).

De behandeling van voetreflextherapie bestaat uit sessie van 30 à 45 min, de cliënt(e) neemt plaats in de behandelstoel. Daarna begin ik met een heerlijke voetreflexmassage. Ondertussen heb ik een goed gesprek met de cliënt(e) en ik doe regelmatig navraag of de druk prettig aanvoelt. Hierdoor weet ik hoeveel druk ik kan zetten om het beste resultaat te behalen, om zo klachten te verminderen.

Na de behandeling;

De cliënt(e) kan zich moe of slaperig voelen, tintelingen voelen in de nek, handen of vingers. De cliënt(e) kan ook last krijgen van een droge mond, maar tijdens de behandeling kan de cliënt een glas water krijgen om dat te voorkomen. Een temperatuur reactie kan ook tijdens de behandeling optreden…..dus het plotseling warm of koud krijgen.

Ontspanningstherapie

Tegenwoordig wordt er heel veel van je verwacht. Werk dat af moet, mail of appjes die op je wachten en er moet veel tegelijkertijd gedaan worden. De maatschappij zorgt er ook voor dat de druk op de mensen heel erg hoog wordt. Daarnaast nemen economische, psychische en prestatiedruk ook enorm toe. De tijd om te ontspannen, schiet er dan bij in.

Te veel stress en druk is niet goed voor de mens z’n lichaam en geest. Door van tijd tot tijd te ontspannen, kun je als mens beter omgaan met tegenslagen.

Gezonde spanning helpt een mens beter te functioneren en het beste uit zichzelf te halen.

Ontspanningstherapie is een combinatie therapie van massage en gesprekstherapie(stresscounseling). Ik maak samen met de cliënt(e) een therapieplan op, om daarna de sessies te starten. Ik maak gebruik van een klachtenlijst van zowel lichamelijke als psychische klachten. Zo kan ik de medische geschiedenis van de cliënt(e) vastleggen en het proces van de cliënt volgen tijdens een actieve behandeling met een succesvol resultaat.

De gesprekstherapie (stresscounseling):

Tijdens de behandeling ga ik met cliënten in gesprek om te praten en naar oplossingen te zoeken. Ik geef ook tips en adviezen aan cliënten om ze beter te leren ontspannen, naast de ontspanningstherapie. Hieronder geef ik alvast een aantal tips en adviezen voor een ontspannende levensstijl voor de cliënten.

  • Stel haalbare doelen
  • Plan tijd in voor jezelf
  • Doe leuke dingen
  • Neem de rust als je moe bent
  • Wees niet te streng voor jezelf
  • Beweging (sporten helpt stress te verlagen, helpt je lichamelijke conditie en je voelt mentaal ook beter)

De massages:

Tijdens de massages krijg ik als ontspanningstherapeute inzicht in de oorzaak en gevolgen van de klachten, kan ik oorzaken achterhalen die de klachten in standhouden. Door massages toe te passen tijdens de ontspanningstherapie, kan de cliënt(e) zich weer ontspannen voelen. Ook het bewust worden van ademhaling en het leren van de samenhang van de ademhaling en emotie.

De cliënt(e) gaat leren weer vertrouwen te krijgen in het functioneren van het lichaam, de houding en de bewegingsstructuur.

De cliënt(e) zal zich weer bewust worden van zijn/haar innerlijke zelf en een goede balans weten te vinden tussen werk en de persoon zelf.

Kinesiologie

Kinesiologie is een mooie en goede alternatieve genezingswijze, waarbij het vermogen van je eigen lichaam centraal zal staan.

Kinesiologie betekent bewegingsleer en er wordt gekeken naar de mens in zijn geheel. Kinesiologie maakt gebruik van spiertesten, voedingsleer, zelfhelend vermogen en driehoek van gezondheid. Kinesiologie wordt ook toegepast om stress te verminderen. Er wordt ook gewerkt met reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra’s. Hieronder zal ik uitleggen wat er bedoeld wordt met spiertesten, zelfhelend vermogen en de driehoek van gezondheid!

Spiertesten:

Door middel van spiertesten maakt de kinesiologe gebruik van een zachte druk. Door dit uit te oefenen op verschillende spieren worden de spieren die niet in balans zijn zichtbaar. Met deze spiertesten worden de stress-reflexmechanisme van het zenuwstelsel aangesproken.

Zelfhelend vermogen:

In kinesiologie gaat men ervan uit dat het lichaam in staat is om zelfhelend te zijn! Vele oorzaken zoals stress, geblokkeerde emoties, verkeerde houding of slechte voedingsgewoonte kunnen ervoor gaan zorgen dat het lichaam uit balans raakt. Hierdoor verbruikt het lichaam veel meer energie en dit kan leiden tot verdere lichamelijke of psychische klachten.

Driehoek van gezondheid:

Kinesiologen werken vanuit een holistisch gezondheidsmodel. Bij dit model wordt gekeken naar lichaamstructuur, biochemie en psychisch oogpunt. Hieruit zal blijken dat al deze 3 punten van de driehoek met elkaar verbonden zijn. Een aantal voorbeelden. Emotionele spanningen kunnen krampen in de nekspieren veroorzaken Dit kan lijden tot hoofdpijn en duizeligheid. Lage rugklachten is een veel voorkomende klacht. De oorzaak daarvan kan een slecht werkende maag of darmen zijn.

In mijn praktijk wordt kinesiologie behandeld in 3 stappen. Daarnaast kan het ook gecombineerd worden met mindfulness, counseling of massages.

De 3 behandelstappen: 

Stap 1: Inventariseren.

Tijdens het consult breng ik als kinesiologe de klachten en het doel van de behandeling samen met cliënt(e) in kaart! We doen een spiertest en ik stel vragen over het voedingspatroon en de psychische gezondheid van de cliënt(e). Hierdoor kan ik bepalen hoeveel behandeling nodig zijn.

Stap 2: Behandeling.

Een kinesiologe gaat met de cliënt(e) op zoek naar een effectieve behandeling. Dit kan op lichamelijk, emotioneel, energetisch of spiritueel vlak zijn. Daarnaast gaan we samen aan de slag met verschillende bewegingstechnieken om blokkades in het lichaam te verwijderen. Ik maak ook gebruik van ademhalingsoefeningen en massages om andere klachten te verminderen. Tijdens de behandeling hou ik als kinesiologe een logboek bij, om de vorderingen van de cliënt(e) goed in de gaten te houden.

Stap 3: Evalueren.

Een kinesiologe controleert en bespreekt het effect van de behandeling. Het effect van de behandeling zal de cliënt(e) in staat stellen of in de toekomst helpen om een evenwichtig mens te zijn, en meer in contact te komen met zijn of haar innerlijke zelf.